22 Ocak 2021 Cuma

Arıların insanoğlu için önemi

Yakup Çetin

Arılar, tarımsal bitkilerin tozlaşmasını sağladığından bizim için son derece önemlidir. Küresel ekonomik faydaları, (2015 yılı için) 265 milyar Euro’dur.

Arıların faydaları, genelde doğrudan onlardan gelen ürünlere dayalı olarak ölçülür. Bal, tabi ki en popüler olanlarıdır. Arılar, çiçek açan bitkilerden nektar veya iğne yapraklı ağaçlardan tatlı öz su toplar ve suları bal midelerinde depolar.

Toplananlar, kovandaki bal peteğinde saklanır ve de kovan arıları tarafından işlenip kurutulur. Sadece su içeriği yüzde 18’in altında ise bal toplanabilir ve bu yılda en fazla dört kere yapılır.

Bal, arıcı tarafından bal süzme makinesi kullanılarak toplanır. İlk olarak çerçeveleri içindeki bal peteklerinden bal mumu örtüler çıkarılır ve bal süzme makinesine konulur. Bal süzme makinesindeki santrifüj güç, gözleri bozmadan balı onlardan çıkarır. Arıcı daha sonra bal peteklerini bal kovanına geri koyar. Makineden akan bal, bir kapta toplanır ve birkaç kez bir elekten geçirilerek artık herhangi bir mum veya propolis artığı (arı tutkalı) içermediğinden emin olunur. Daha sonra bal, bal şişelerine konulur ve de hava kabarcıkları ve ufak mum parçacıkları yüzeye çıkabilsin diye birkaç gün dinlendirilir.

Kaynak: bee-careful.com

Yakup Çetin / Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

0 yorum:

Yorum Gönder

Coprights @ 2016, Blogger Template Designed By Templateism | Templatelib